Amerikakenner

Jonge generatie vraagt om een rechtvaardiger en menswaardiger Amerika

Nederlanders denken dat ze het wel zo’n beetje weten. Hoeveel nieuws valt er nog over Amerika te vertellen? We kennen Amerika immers allemaal goed. Van de films, muziek, boeken, CNN, de vele artikelen in Nederlandse kranten en alle aandacht voor de VS op de Nederlandse televisie. Ik spreek uit ervaring!  Als Amerikakenner vertel ik in lezingen (in een zaal of online), boeken en op radio en TV graag over de VS. Ik woonde er 23 jaar, onze kinderen groeiden er op. The Good Old USA is ons tweede vaderland. Ik voel me dus erg betrokken bij de VS en zie met stijgende zorg toe hoe het land steeds bozer wordt. Wat jammer is dat toch! Ik houd van Amerika vanwege de energie en creativiteit die dit land uitstraalt. Daarvoor moet je optimistisch en nieuwsgierig zijn. Dat lukt slecht als je boos bent.  Amerikanen debatteren daarom ook nauwelijks meer met elkaar. Ze schreeuwen elkaar hun mening toe.  En de mening van de ander? 

Dan verdampt elke nuance. In mijn lezingen, boeken en interviews probeer ik die nuance wél te behouden. Ik pas de inhoud van mijn verhaal altijd aan op de wensen van mijn opdrachtgevers. In tijden van Corona is een zaaloptreden niet altijd mogelijk. Maar online kan ook veel. En interactiviteit werkt vaak juist beter!

Terug naar mijn verhaal over de VS: Er is in het Amerika debat nog een beperking. Wij journalisten letten eenzijdig op het dagelijkse nieuws en veel minder op de lange termijn. Bij verkiezingen blijft het verleidelijk om te letten op de lawaaiige malligheden van het campagnecircus: wie scheldt op wie en hoe hard is de tegenreactie? Heb je dat laatste tv-spotje gezien? Echt schandalig! Weet je wat Donald Trump nu weer over Latino-immigranten, linkse vrouwen en zwarte demonstranten heeft gezegd?En dat dan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Het nieuws uit de carrousel van 24-uurs Breaking News is belangrijk en gaat bijna altijd gepaard met een knal of plof, ruzie of conflict. Dat mitrailleurvuur aan nieuwsfeiten maakt ons niet veel wijzer over wat er écht in de VS verandert.

Het aanzien van de Amerikaanse samenleving (en elke andere samenleving) wordt op den duur veel meer bepaald door langzame, stille revoluties. Die zijn zelden breaking news. Ja, mijn lezingen en boeken gaan ook over het politieke circus; dat is immers te leuk om te missen. Maar ik schrijf vooral over die stille revoluties; alleen als je die meeneemt in je waarneming, snap je wat er gaande is in de VS. Ik zoek daarbij naar de stem van het volk. Wat willen Amerikanen als je er echt naar vraagt? De titel van mijn nieuwe boek zegt het: Amerika na Donald Trump. Het land gaat een toekomst tegemoet waarin het gedachtegoed van Donald Trump en de Republikeinen gestaag aanhang verliest.

De politieke agenda in Washington werd tientallen jaren beheerst door de Republikeinen en hun christelijke bondgenoten. Dat monopolie verbleekt nu. Veel kiezers vragen om andere prioriteiten. Dit is ten opzichte van eerdere verkiezingen een ommekeer, die Republikeinen moet verontrusten. De prekerige dominees maken plaats voor Black Lives Matter. De zedenmeesters van de versleten Moral Majority verliezen hun plek aan moderne, energieke Millennials. De nieuwe generatie politici (steeds meer vrouwen, veel “non-whites”, dertigers in plaats van zeventigers) wil met samenwerking en respect een ander, rechtvaardiger Amerika creëren. Geen wonder dat Donald Trump zoveel lawaai maakt. Hij windt zich op over dreigend links fascisme en radicale politieke bendes die het gemunt hebben op de rijke tradities van “The Good Old USA”.
Zijn gemopper leidt af van een diepere, serieuzere analyse van wat écht gaande is in de vs. Trump kan het proberen te maskeren, maar wie de politieke herrieschopperij van Trump even terzijde schuift, ziet dat de stemming in de vs écht verandert.  Het politieke tij keert zich tegen rechts. De aanstormende generatie, vrouwen, minderheden en hoogopgeleide Republikeinen vragen om een rechtvaardiger en menswaardiger Amerika. Dat is een ommekeer die grote gevolgen heeft. U kent vast de uitdrukking: “Shit happens”. Mijn variant: “Shift happens”.

Wat een voorrecht om daar met mijn toehoorders van gedachten te wisselen. See you later! 

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen?  

Mijn lezingen

Ik ben het allebei: Spreker én dagvoorzitter. En op verzoek van opdrachtgevers combineer ik het.
En ben dan spreker en voorzitter. Inhoudelijk stem ik dat natuurlijk nauwkeurig af.

Reviews

Charles is een groot voorbeeld!

“Mijn toehoorders praat ik bij over kandidaten en campagnes, leugens en lobbyisten. Natuurlijk gaat het ook”

– Mark Jansen

Charles is een groot voorbeeld!

“Mijn toehoorders praat ik bij over kandidaten en campagnes, leugens en lobbyisten. Natuurlijk gaat het ook”

– Mark Jansen

Charles is een groot voorbeeld!

“Mijn toehoorders praat ik bij over kandidaten en campagnes, leugens en lobbyisten. Natuurlijk gaat het ook”

– Mark Jansen