Democraten verkiezingen

Democraten verkiezingen

Als Democraten in 2020 verliezen,
is dat hun eigen stomme schuld.


Democraten leven tussen hoop en vrees. Hoop dat ze het bij de verkiezingen van 2020 beter doen dan in 2016 toen Donald Trump hen te slim af was.
En ze leven in vrees omdat het zomaar kan gebeuren dat ze voor de tweede keer het onderspit delven. Dat is voor de Democraten het ultieme rampscenario.
Als ze een kandidaat hadden van de kwaliteit van Bill Clinton of Barack Obama hadden ze een veel betere kans om “The Donald” een lesje te leren. Bij het begin van de verkiezingscampagne waren er meer dan 20 democratische kandidaten. Ze waren drukker met elkaar te bekritiseren dan met het aanvallen van hun grote tegenstander Donald Trump. De president heeft vast geamuseerd zitten kijken naar al dat democratische geruzie en gesteggel. Kennen Democraten nog steeds het verschil niet tussen gelijk hebben en gelijk krijgen?
Zijn ze dus kansloos zijn bij de verkiezingen van 2020? Nee, dat ook weer niet. Het extreme gedrag van president Trump maakt veel kiezers kwaad. Daar kan de Democratische kandidaat van profiteren.

Het gevaar schuilt in een herhaling van de fouten die Democraten in 2016 maakten. Er was het misplaatste zelfvertrouwen dat Hillary Clinton met al haar ervaring de politieke wildebras Donald Trump wel eventjes zou verslaan. Foutje dus! Pakken ze het in 2020 slimmer aan? Wie naar de geschiedenis kijkt ziet dat succesvolle Democratische presidenten in de afgelopen 60 jaar (Kennedy, Carter, Clinton, Obama) steeds veel jonger waren dan de huidige koplopers als
Joe Biden en Elizabeth Warren. Ook in 2020 lijken de Democraten er niet in te slagen om zo’n jeugdige, energieke kandidaat naar voren te schuiven. Dan zou de kans op de eind-overwinning veel groter zijn. De Democraten moeten het hebben van de geriatrische partij-élite waarvoor jonge kiezers (die zijn onmisbaar als je wilt winnen) niet warmlopen. Als de Democraten in 2020 weer verliezen is dat hun eigen stomme schuld. Voorlopig gaan we ongelooflijk spannende verkiezingen tegemoet!
Ik kijk er naar uit.