Verkiezing Trump

Verkiezing Trump

De les van Johan Cruijff: “Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren”.

Ook Donald Trump was op de verkiezingsavond in november 2016 verbijsterd: hij had niet gedacht dat hij Hillary Clinton zou verslaan. De meeste opiniepeilingen voorspelden dat hij ging verliezen. Het was een nipte overwinning die hij binnenhaalde dankzij een minieme voorsprong in staten als Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Landelijk had Trump drie miljoen stemmen minder dan Hillary, maar door het malle systeem met Kiesmannen werd hij toch de nieuwe president.
Dat was bitter voor al die Democratische kiezers en een kolossale teleurstelling voor Hillary Clinton. De Republikeinen en Trump waren hen gewoon te slim af geweest. Republikeinen hadden het politieke spelletje net iets slimmer gespeeld. Laten de Democraten zich in 2020 opnieuw aftroeven? Trump heeft steeds het initiatief. Het is zoals Johan Cruijff over voetballen zei: “Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren”.
Donald Trump is onvoorstelbaar en onvoorspelbaar. Dat maakt het politieke schouwspel zo fascinerend. Maar voor de Democraten is zo’n politieke tegenstander ook erg frustrerend. Trump kleurt buiten de lijntjes van de gevestigde politiek. Hij weet zijn opponenten knap te ontregelen. De grote vraag is of hij daarmee zijn hand overspeelt. Blijven zijn Republikeinse makkers hem steunen ondanks alle presidentiële jokkebrokkerij en scheldpartijen. Dat is “het nieuwe normaal” in Washington. Amerikaanse ouders zeggen streng tegen hun opgroeiende kinderen: “Ik wil niet dat je hier in huis presidentiële taal gebruikt”.
En nu krijgen we dus de verkiezing van 2020. Net als bij beleggingen geldt: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”.
Trumps herverkiezing is allesbehalve zeker. De president kiest voor de vlucht vooruit: hij trekt zich niks aan van zijn critici en vertrouwt erop dat zijn trouwe aanhang hem een tweede termijn in het Witte Huis bezorgt. In mijn lezingen over Donald Trump zal ik met mijn toehoorders zijn kansen wegen. Krijgen we nog vier jaar “Circus Trump”?
Er staat veel op het spel met klimaat, gezondheidszorg, onderwijs en buitenlands beleid. Fasten seat belts!
Het wordt een opwindende race