Amerika na Donald Trump

Amerika na Donald Trump

Amerikanen willen in meerderheid een land met meer gelijkheid tussen rijk en arm, beter onderwijs, een goede ziekteverzekering, een actieve klimaatbeleid, betere infrastructuur, strenge wapenwetten en een einde aan racisme. Een ruime meerderheid van de kiezers heeft een duidelijke boodschap afgegeven door Joe Biden tot nieuwe president te kiezen.

De Republikeinen bijten in hun kussen. Ze hebben de afslag naar de eenentwintigste eeuw gemist. Groeiende kiezersgroepen zoals millennials, vrouwen, immigranten en etnische minderheden stemmen overwegend Democratisch. En steeds meer Amerikanen willen een progressiever beleid rond duurzaamheid, het homohuwelijk, wapenbezit en de doodstraf. 

De Coronapandemie en de demonstraties tegen racisme leggen bloot wat er mis is met het land. Of de Democraten daar nu van kunnen profiteren? De uitslag van de verkiezingen van november 2020 leveren een gemengd beeld: de congres verkiezingen waren een teleurstelling voor de Democraten, de verkiezing van Joe Biden tot nieuwe president was natuurlijk een geweldige opsteker. 

In 2022 bij de tussentijdse verkiezingen wordt het nu extra spannend. De republikeinen zullen er alles aan doen om het verlies van van Donald Trump 2020 te neutraliseren door meer Congreszetels te veroveren. De Democraten op hun beurt willen dolgraag laten zien dat een meerderheid van de Amerikaanse kiezers voorkeur heeft voor een progressiever beleid.

In mijn lezingen over Amerika daag ik mijn toehoorders uit met mij mee te denken over de positie van de VS in de wereld van de internationale economie en politiek. Onder Donald Trump ging Amerika vooral zijn eigen gang. “America First” was de slogan van Trump. In de praktijk was het vooral “America Alone”. 

Joe Biden wil laten zien dat Amerika de oude bondgenoten (EU, Navo) niet is vergeten. Dat is van kolossale betekenis, ook voor Nederland. Wij hebben altijd geprofiteerd van onze vriendschap met de VS. Kan Joe Biden die vriendschapsbanden herstellen?

“The greatest political show on earth”.

Ik kon het niet laten: Er gebeurt zo veel in de VS. Daar moest ik wel weer een boek over schrijven. Amerika wordt in rap tempo een progressiever land. Echt waar: Donald Trump regeert over een land dat al lang niet meer bestaat. De Republikeinen hebben de afslag naar de 21ste eeuw gemist. Ze doen alsof hun rechtse, blanke mannenbolwerk onaangetast is. Niets is minder waar. 

Het Republikeinse monsterverbond met rechtse kerkleiders verpulvert nu de kerken massaal leeglopen. De meeste millennials, vrouwen, immigranten en etnische minderheden stemmen op de Democraten. Ook over abortus, een duurzamere economie, de doodstraf, het homohuwelijk, ongelijkheid en legalisering van marihuana denken de meeste Amerikanen steeds progressiever. Veelzeggend was de Democratische zege bij de Congresverkiezingen van 2018.

Is het einde van Donald Trump dus nabij? Ho, ho, niet zo snel. De Democraten hebben het wel vaker voor zichzelf verknald. Voor ‘t laatst nog in 2016. Oud-Clinton-medewerker James Carville zegt het treffend: “Trump kan niet winnen;de Democraten kunnen wel verliezen”. 

Het wordt razend spannend in 2020.