Amerika na Donald Trump

Amerika na Donald Trump

In mijn lezingen over Amerika kijk ik vooruit naar de congresverkiezingen van november 2022. Het zijn de zogenaamde Midterm Elections. De Democraten hebben nu een minimale meerderheid.

Als de Republikeinen in november de Democraten die heel kwetsbare meerderheid weten te ontfutselen, is president Biden een beetje uitgeregeerd. Dan worden de Republikeinen immers – door de nieuw verworven meerderheid – de baas in het parlement en staat Joe Biden machteloos aan de kant.

In de Amerikaanse politiek is daar een mooie benaming voor. De president wordt dan een “lame duck“, letterlijk een lamme eend. En dus moeten we al iets verder vooruitkijken; naar 2024. Want dan zijn er opnieuw presidentsverkiezingen. Wie dan wint heeft de hoofdprijs in het Amerikaanse politieke systeem te pakken.

Gaat Joe Biden (1942) dan opnieuw kandidaat zijn? Hij is dan al 81 jaar en met nog eens vier jaar presidentschap er bij is dan hij al …; nou ja dat kan iedereen zelf uit rekenen. Of komen de Democraten dan met een andere, jongere en meer energieke kandidaat? De weinig populaire vicepresident Kamala Harris? Toch een andere kandidaat? Spannend!

Enne…, doet The Donald weer mee? Mijn inschatting: misschien probeert hij het wel maar Trump heeft door zijn extreme ideeën en vaak idiote gedrag toch net iets teveel kiezers van zich vervreemd. Veel Republikeinen hopen dat ze zonder Trump met een schone lei kunnen beginnen.

En de Democraten speculeren op een veroordeling van Trump waardoor hij niet in The White House maar in de Big House (gevangenis) belandt.

Wow, wat een race wordt dat in 2024. Heerlijk om daar met de toehoorders van mijn lezingen over van gedachten te wisselen.

“The greatest political show on earth”.

Ik kon het niet laten: Er gebeurt zo veel in de VS. Daar moest ik wel weer een boek over schrijven. Amerika wordt in rap tempo een progressiever land. Echt waar: Donald Trump regeert over een land dat al lang niet meer bestaat. De Republikeinen hebben de afslag naar de 21ste eeuw gemist. Ze doen alsof hun rechtse, blanke mannenbolwerk onaangetast is. Niets is minder waar. 

Het Republikeinse monsterverbond met rechtse kerkleiders verpulvert nu de kerken massaal leeglopen. De meeste millennials, vrouwen, immigranten en etnische minderheden stemmen op de Democraten. Ook over abortus, een duurzamere economie, de doodstraf, het homohuwelijk, ongelijkheid en legalisering van marihuana denken de meeste Amerikanen steeds progressiever. Veelzeggend was de Democratische zege bij de Congresverkiezingen van 2018.

Is het einde van Donald Trump dus nabij? Ho, ho, niet zo snel. De Democraten hebben het wel vaker voor zichzelf verknald. Voor ‘t laatst nog in 2016. Oud-Clinton-medewerker James Carville zegt het treffend: “Trump kan niet winnen;de Democraten kunnen wel verliezen”. 

Het wordt razend spannend in 2020.