Amerika na Donald Trump

Amerika na Donald Trump

Het goede nieuws: Amerikanen willen in meerderheid een land met meer gelijkheid tussen rijk en arm, beter onderwijs, een goede ziekteverzekering en een einde aan racisme.

Het slechte nieuws: Donald Trump wil daar niks van weten. Maar blijft hij wel president?

De Republikeinen hebben de afslag naar de eenentwintigste eeuw gemist. Maar groeiende kiezersgroepen zoals millennials, vrouwen en etnische minderheden stemmen overwegend links. En steeds meer Amerikanen willen een ander beleid rond duurzaamheid, het homohuwelijk en de doodstraf.

Deze progressieve trends werden al zichtbaar bij de Congresverkiezingen van 2018. Het verkiezingsjaar 2020 is ongekend spannend. De coronapandemie en de demonstraties tegen racisme leggen bloot wat er mis is met het land. Of de Democraten daar nu van kunnen profiteren? Charles Groenhuijsen voorspelt dat Donald Trump het heel moeilijk krijgt. In dit boek schetst Groenhuijsen verrassend optimistisch beeld van het Amerika van morgen.

“The greatest political show on earth”.

Ik kon het niet laten: Er gebeurt zo veel in de VS. Daar moest ik wel weer een boek over schrijven. Amerika wordt in rap tempo een progressiever land. Echt waar: Donald Trump regeert over een land dat al lang niet meer bestaat. De Republikeinen hebben de afslag naar de 21ste eeuw gemist. Ze doen alsof hun rechtse, blanke mannenbolwerk onaangetast is. Niets is minder waar. 

Het Republikeinse monsterverbond met rechtse kerkleiders verpulvert nu de kerken massaal leeglopen. De meeste millennials, vrouwen, immigranten en etnische minderheden stemmen op de Democraten. Ook over abortus, een duurzamere economie, de doodstraf, het homohuwelijk, ongelijkheid en legalisering van marihuana denken de meeste Amerikanen steeds progressiever. Veelzeggend was de Democratische zege bij de Congresverkiezingen van 2018.

Is het einde van Donald Trump dus nabij? Ho, ho, niet zo snel. De Democraten hebben het wel vaker voor zichzelf verknald. Voor ‘t laatst nog in 2016. Oud-Clinton-medewerker James Carville zegt het treffend: “Trump kan niet winnen;de Democraten kunnen wel verliezen”. 

Het wordt razend spannend in 2020.