Inspirerend leidinggeven

Inspirerend leidinggeven: De Gouden Eeuw van Ondernemerschap

Als het over leiderschap gaat, denk ik vaak terug aan mijn schooltijd. Wat waren de béste leraren? Nee, onze waardering voor een leraar wiskunde, Frans, geschiedenis of Latijn was niet afhankelijk van hun vakkennis of leeftijd. Het ging om iets heel anders. Je kunt het moeilijk omschrijven maar het heeft te maken met enthousiasme en motivatie. Herkenbaar? 

Het knapst was de leraar die van wiskunde (níet mijn grootste talent…) of geschiedenis (dat ging ik studeren) een aantrekkelijk vak maakte. Bevlogen leraren zijn goud voor een school. Je keek wel uit bij zo’n leraar je huiswerk slecht te maken. Die leraar verdiende beter.

Met leiderschap in organisaties is het niet anders. Inspiratie en motivatie zijn onmeetbaar en onmisbaar. Vooral jonge werknemers, de managers van morgen en overmorgen, willen een andere stijl van leidinggeven.

Ze eisen leiders die niet alleen rekening houden met de toekomst van het bedrijf maar ook met de toekomst van de planeet. Het welzijn van medewerkers en klanten staat daarbij centraal. Organisaties worden afgerekend op hun bijdrage aan een betere wereld. Dat maakt ondernemen en leidinggeven ingewikkelder maar ook uitdagender. Wat een kansen!  

En vergeet technologie niet. Daar zijn grote uitdagingen (privacy, cyberveiligheid) maar vooral veel kansen. Er wordt terecht al gesproken over “De Gouden Eeuw van Ondernemerschap”.

Met de komst van 5G, kunstmatige intelligentie en (wat later) kwantumcomputers  worden businessmodellen mogelijk waar we nu slechts van dromen. Zijn de winnaars van vandaag óók de kampioenen van morgen. Er komen vast nieuwe spelers die we nu nog niet kennen. Dat heet ook wel “creative destruction”.

Het vergt slimme leiders en gemotiveerde werknemers om van die nieuwe kansen maximaal te profiteren. 

Later is al lang begonnen! 

Hoera.