Obama expert

Obama expert

Horen Barack Obama en Donald Trump in het lijstje met “Grote Presidenten”?


Het lijkt zo lang geleden. In 2008 was Barack Obama, de toen kersverse Amerikaanse president, een baken van hoop voor progressief Amerika. De Democraten dachten dat het land definitief in een progressieve richting zou gaan. “Yes, we can” was de opgewekte en optimistische strijdkreet van Obama. Die verwachting heeft Obama niet heeft waar kunnen maken.
Ook tijdens zijn acht jaar in het Witte Huis wisten de Republikeinen hun machtsbasis te behouden. Vanaf het begin hebben de Republikeinen glas helder gemaakt wat hun bedoeling was: elk politiek succes van Barack Obama de grond inboren. Daar zijn ze goed in geslaagd. In het congres, de Amerikaanse volksvertegenwoordiging, lagen ze systematisch dwars als plannen van Barack Obama ter discussie stonden. Het bekendste is het plan voor de gezondheidszorg, Obamacare, dat voor de republikeinen gelijk stond aan “socialistische gezondheidszorg”. Nou, dan weet je het wel. Het plan werd steeds verder uitgekleed. In 2016 werd de akelige droom van de Democraten waar: Donald Trump werd de opvolger van Barack Obama. Tegen die tijd was de glans van zijn presidentschap al dof uitgeslagen. De nederlaag van Hillary Clinton, die de erfenis van Barack Obama veilig had moeten stellen, kwam voor progressieven in Amerika aan als een politieke mokerslag. Obama was een volstrekt andere president dan zijn lawaaiige opvolger. Hij sprak over eenheid
en samenwerking tussen bevolkingsgroepen. Donald Trump legt juist nadruk op verschillen tussen groepen in de bevolking. Hij doorbreekt met zijn scherpe beleid tegen immigranten de eeuwenlange traditie van gastvrijheid in de VS.
Amerikanen zijn dol op het top-10 lijstje met “Grote Presidenten” uit hun geschiedenis. In 2008 dachten Democraten dat Barack Obama met gemak dat erelijstje zou halen. Het is de vraag of die verwachting uitkomt.
In 2020 is er voor de democraten een herkansing: maar dan moeten ze wel komen met een kandidaat die méér weet binnen te slepen dan Barack Obama. Of dat lukt?
Oh, en of Donald Trump ooit de eregalerij van “Grote Presidenten” haalt?
Wat denkt u zelf?