Amerika specialist

Amerika specialist

Echt waar! Jong en oud in Amerika wil een progressiever land

Ik ben er als Amerika-specialist maar druk mee…: het nieuws over Amerika is nauwelijks bij te houden. Er is een ononderbroken stroom wilde nieuwsberichten over Circus Trump. Het gáát maar door.

Ik volg Amerikaanse politiek nu op de voet sinds 1984. Dan heb je het nodige voorbij zien komen. De gekkigheid die we nu bijna dagelijks meemaken, is ook voor mij nieuw. Tegelijkertijd is het ook dik genieten. Ze noemen de Amerikaanse verkiezingen wel eens “The Greatest Political Show on Earth”. Wat is er nou leuker om daarover in het land lezingen te houden. Ik geniet daarvan. Er is tegelijk het gevaar dat de oorverdovende politieke herrie rond Donald Trump al het ándere nieuws over de VS verstikt. Daarom probeer ik mijn publiek over meer Amerikaanse zaken te vertellen.

In Nederland is er de wijdverbreide mening dat Amerika een steeds rechtser land wordt, maar dat is te oppervlakkig gedacht. Er gebeurt buiten Washington ook heel veel. In mijn boek “Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump” beschrijf ik hoe Amerika steeds progressiever wordt. Ik had 10 jaar geleden niet durven denken dat het homohuwelijk en marihuana zo snel gelegaliseerd zouden worden. Ik zie met verbazing hoe Amerikanen in meerderheid om strengere wapenwetten en een krachtig klimaatbeleid vragen. Ze vinden de verschillen tussen rijk en arm ook veel te groot en willen dat de regering meer geld steekt in gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs. Bovendien zijn er steeds grotere groepen kiezers (jongeren, vrouwen, latino’s) die in meerderheid niks van de Republikeinen en Donald Trump moeten hebben. En wist u dat de overwegend rechtse kerken jaarlijks miljoenen gelovigen kwijtraken? Niet fijn voor de
Republikeinen…

Als Amerika-specialist kom ik tot de conclusie: er is hoop voor progressieven in Amerika. Echt waar! Bij mijn lezingen in het land ga ik daarover graag met mijn toehoorders graag in debat.

U bent van harte welkom!