Charles Groenhuijsen

45 jaar verslaggever van het wereldnieuws

Toen ik in 1973 in de journalistiek begon, had ik naast mijn Remington-schrijfmachine een dik pak kopijpapier van De Volkskrant liggen. Daar was ik meestal vrij vlot doorheen. Als je op reis ging, nam je die typemachine in een speciale koffer mee. Je artikelen belde je per telefoon door.

Ik herinner me dat onze kinderen bij een van onze verhuizingen op de zolder zo’n typemachine ontdekten. Ze probeerden er vergeefs aan de verkeerde kant een velletje papier in te draaien. Toen het wel gelukt was, moesten ze grinniken om dat belletje dat klonk, als je bijna aan het einde van de regel was. De Goeie Ouwe Tijd…

Even vooruit spoelen naar 2019.

Ons vak is net als de wereld om ons heen onherkenbaar veranderd. En verbeterd! Ja, we hebben grote uitdagingen (klimaat, ongelijkheid, immigratie) maar er is ook zo veel beter, goedkoper en sneller.

Internet verbindt de wereld. De slechteriken die er misbruik van maken zijn in de minderheid. En jongeren zitten wel erg lang op de schermpjes van hun smartphone te turen. Maar ik zeg ook: Dit is de best geïnformeerde jonge generatie ooit! Eens?

In mijn werk (boeken TV- en radio-optredens, boeken schrijven, lezingen geven, congressen voorzitten) is dat een centraal thema. De titel van een van mijn boeken vat het samen “Optimisten hebben de hele wereld”. En mijn laatste boek over de VS (“Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump”?) ademt ook die sfeer.

Alles wordt dus anders. Nou ja, bijna alles. Wat blijft is persoonlijk contact en het vertellen van een verhaal. Heel ouderwets maar onmisbaar.

Dat blijf ik dan ook doen:

Op radio en TV, in mijn boeken, op congressen en in lezingen.

Wie weet komen we elkaar tegen!

Reviews

Mijn klanten reageren vaak spontaan op onze samenwerking.

Dank voor de buitengewoon inspirerende lezing!

“Je hebt ons aan het denken gezet en volgens mij hadden we graag nog uurtje met je door gedebatteerd.”

Planbureau voor de Leefomgeving

Ruim 2000 mensen zorgen voor een uitpuilende zaal!

Charles Groenhuijsen boeit de luisteraars enorm met zijn scherpe analyzers over de Verenigde Staten en met zijn humor doorspekte prestaties is Charles Groenhuijsen een terugkerende gast die duiding geeft over een van de grootste economieën.

Beursgenotenbeleggersplatform

Het publiek was vol energie na de lezing van Charles!

Zijn realistische verhaal over de wereld waarin we echt leven is een verademing ten opzichte van het negatieve beeld wat we dagelijks op tv zien

Danielle Boers, coaching